annie-h-miniRomssa gávpogis, 03.10.2009, SNF semináras: Hámmarfeastta nisu Annie Henriksen (govas nieiddainis Idáin) muitala mo girji ”Čalbmeeadni” bođii áigái ja lohkká das osiid. Girji lea riegádahttinárbevieruid birra Sámis. Annie lea ieš čalbmeeadni, dál bargá Láhpi gielddas. Girji almmuhuvvo sihke davvisáme-, dáro- ja eaŋgalsgillii. Loga dás, oasáš girjjis (dárogillii):

Annie Henriksen: Hvetekaka mor kom med, minnes jeg godt

Mossa (Åse Valen) er født tidlig på 20-tallet. Hun er født og oppvokst i Hammerfest. Hun forteller til Annie Henriksen i 2006. Annie er jordmor i Loppa kommune.

Mossa forteller:
– Men jeg hadde en fødsel før denne. Det var 9. februar 1944. Da jeg var hos gynekologen min her om dagen, fikk jeg vite at jenta jeg fødte da, veide 4800 gram. Først da fikk jeg vite hvor tung hun hadde vært. Hun var den tyngste av alle mine barn. Jeg fødte henne på det gamle sykehuset som blei bombet og brant ned like etterpå. Det var til tida (termin). Jeg hadde gode rier og var på fødeavdelingen. Da de kom og lyttet til barnet i magen, blei det full panikk. Senga med meg oppi blei dratt av gårde på skeiva, i full fart etter korridorene. Jeg fikk noe over munnen og blei borte. Legen som tok henne med tang, hadde aldri gjort det før. Hun døde og blei begravd med en gamling. Det fikk jeg vite etterpå av en nabo som tjente på sykehuset.
Jeg blei sydd med jerntråd. Forferdelig. Jeg hadde mye problemer med det. Orket ikke gå i tilfluktsrommet under bombealarmene. Hjemme hadde vi ikke tilfluktsrom. Bare en potetkjeller med luke. Blei ofte bare på rommet selv om det var full alarm, til de fjernet jerntråden.
Samtidig blei mannen min arrestert av «tyskerten» og sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland.
Det var den første fødselen min.