kopia-av-kultasa-simma-2Åsa Simma  (bildet) har innlegg på SNF-Samisk KvinneForums seminar “Samekvinner og selvbestemmelse”, Stockholm. Hennes foredrag er lørdag 16. oktober 2010, med tittelen: “Kreativitet og kunst – en form for ytringsfrihet”. 
 
Åsa snakker om hvordan hun har anvendt samisk arv i sin kreativitet, og hvordan hun føler ansvar for å ivareta kulturelle tradisjoner når hun utøver sin kunst. -Jeg har retten til å fornye tradisjonene, samtidig som jeg har ansvaret for at ektheten ikke forsvinner. 
 
Åsa vil snakke om den åndelige tradisjonen, den samiske filosofien, og hvordan hun benytter seg av den kunnskapen i sine kreative prosesser. Hun forteller at da hun skrev og gjorde filmen “Sieidi/Offersteinen”, støtte hun på sterk motstand fra mange hold, men følte at hennes samiske forfedre og -mødre var veldig nære i prosessen ,og hun fikk filmen realisert. 
 
-Å arbeide som kunstner er en utfordring i seg selv, forteller Åsa, -fordi vårt arbeid er å gjøre det usynlige synlig. En ide eller fantasi skal omgjøres og komme fram som et fysisk bilde eller uttrykk, og det er vanskelig. Jeg lykkes ikke i mine prosesser hvis den samiske åndeligheten ikke bekrefter mitt arbeid. Den samiske filosofien driver meg fram i en kreativ prosess, den gjør meg levende, sier Åsa Simma.    
 
kopia-av-simma-1Åsa Simma (bildet) er dramaturg og manusforfatter på ISF/Det Internasjonale Samiske Filmsenteret i Kautokeino, Hun har nylig skrevet og regissert for Svensk Radioteater et stykke med et samisk samtidstema, med samiske skuespillere i hovedrollene. Foto: Håkan Gidlöw, Norrbottens Kuriren