marjo-g-ii2

 

Sted:BEASSI Doaibmadállu / Aktivitetshus, Shell-bygget Karasjok 

Tid: Tirsdag 8. mars kl. 18-21 
Møte:
Kvinners helse – har vi en likeverdig kommunal helsetjeneste, eller skjer det diskriminering ?
Utstilling: Marjo Galmajas utstilling ”Moder jord” i det nye kultursenterets ånd –  Gjenbruk står sentralt 

 

Kvinner inviteres til å fortelle
Kvinner lokalt inviteres til å fortelle om erfaringer med manglende kommunale helsetjenester, der det kan handle om diskriminering. Det kan for eksempel handle om mangelfull informasjon, utilgjengelighet, dårlige opplevelser og behandlingstilbud. Diskriminering kan skje på grunn av kjønn, kjønnsidentitet, funksjonevne, seksuell orientering, alder, etnisitet, religion og språk.
Kvinner har ofte en pårørende-rolle, og har derfor innsikt i både egne og andres behov for og erfaringer med lokale helsetjenester. Vi oppfordrer også lokale foreninger som ivaretar helseforhold og eldres situasjon om å bidra.
Bakgrunn for å ta opp dette tema: Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) i Norge ønsker å tilrettelegge for at helsetjenester debatteres lokalt, der organisasjoner kan møte lokalpolitikere. Slike møter vil LDO arrangere i april/mai. Vi ønsker at LDO vil arrangere møte også i Karasjok, og det er avhengig av innspill fra lokale personer og foreninger. Informasjon som kommer fram på 8.mars-møtet vil bli oversendt til LDO. 
 
Utstilling: Marjo Galmajas utstilling ”Moder jord” i det nye kultursenterets ånd –  Gjenbruk står sentralt
Åpnes tirsdag 8. mars kl. 18.
Marjo Galmaja er født 1973 på finsk side av Sápmi, hun er samisk-, finsk- og norskspråklig, og bor i Karasjok. Marjo er opptatt av å lage noe nytt av gamle ting. Hennes ideer og kunstnertalent skaper unike produkter innen kunsthåndverk. Selv kaller hun seg for “hobbykunstner”. Hun har egen Facebook-side: “Marjos bilder og gjenbruk”.
Hennes utstilling ”Moder Jord”, viser bilder, interiør og gjenbruk. Utstillinga vil være åpen stort sett når det er andre arrangement i huset. Det vil annonseres om åpningstider på arrangementet.  

Tidligere Shell-stasjon er det nye kultursenteret
Marjo Galmajas utstilling er i Shell-byggets ånd. Bygget har tidligere vært en bensinstasjon, som er kjøpt av private interessenter og skal “gjenbrukes” til et kulturaktivitetshus. Karasjok mangler et senter for å styrke samisk språk i en ny tid, og som ivaretar, synliggjør og utvikler lokal kulturarv. Ideen er å tilpasse Shell-bygget til bl.a. kurs- og kreativ virksomhet og ungdomsaktiviteter.  Organisasjonen BEASSI har allerede startet språkrøktkafe i Shell-bygget. Se info om aktiviteter her : www.beassi.org 

marjo-galmaja 

Foto til venstre: Med bl.a. brukte paller som vegg: Marjo Galmaja i full vigør med å sette opp sin utstilling på den tidligere Shell-stasjonen, som nå blir et kultursenter i Karasjok.

Foto (nedenfor): I bildene bruker Marjo som oftest akrylmaling, sammen med biter av tapet, gamle boksider, servietter, kvister, bånd, og stein – hva som helst, sier hun. –Disse bildene er meg, de viser hvem jeg er, sier Marjo Galmaja fra finsk side av Tanadalen. 

marjo-g-ii1
Marjo har også sansen for gamle, grå planker og rustent metall, sier hun. Hun har nylig tatt et sløydkurs for å lære å bruke sag og andre verktøy.  -Vi kaster så mye, sier hun, – vi burde alle stoppe litt og tenke oss om. Sånn kan vi hjelpe Moder jord.
Kontaktperson: Gudrun E E Lindi, SNF-Samisk KvinneForum / BEASSI
Tel. 784 67 332 / 959 35 626
E-post: snf@trollnet.no